Επίσημη παρουσίαση του “ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ” (BREAST CANCER ACTION FUND)

Στις 11 Ιουνίου διοργανώθηκε δείπνο στο ξενοδοχείο Ιntercontinental, με σκοπό την επίσημη παρουσίαση των στόχων του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ», o αγγλικός τίτλος του οποίου είναι «BREAST CANCER ACTION FUND (BCA fund)». Ο λογότυπος του BCA FUND φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Κώστα Βαρώτσο. Την εκδήλωση προλόγισε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δημοπρατήθηκαν έργα σημαντικών Ελλήνων εικαστικών. Τη δημοπρασία διηύθυναν με απόλυτη επιτυχία οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης και Ζέτα Μακρυπούλια και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Θηβαίο, που συστρατεύθηκαν σε αυτή την προσπάθεια αφιλοκερδώς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον Ογκολόγο Χειρουργό Δρ. Σταύρο Γεωργιάννο, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που εμφανίζουν οι γυναίκες του δυτικού κόσμου, καθώς 1 γυναίκα στις 9 εμφανίζει τη νόσο, και προσβάλλει όλες τις ηλικίες από 20 έως 90 ετών. Στη χώρα μας κάθε 2,5 ώρες γίνεται η διάγνωση μίας γυναίκας με καρκίνο του στήθους, ενώ κάθε 6 ώρες μία από αυτές πεθαίνει από τη νόσο. H έγκαιρη ανίχνευση της νόσου συνεπάγεται άριστη πρόγνωση στο 80-90% των περιπτώσεων και θα μπορούσε να σώσει 25.000 ζωές κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Επειδή μάλιστα μόνον το 5-10% των περιστατικών καρκίνου του στήθους είναι κληρονομικοί, όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού πρέπει να ελέγχουν προληπτικά το στήθος τους σε οργανωμένες Μονάδες Μαστού και μάλιστα συστηματικά. Όμως στη χώρα μας το ποσοστό της ανακάλυψης καρκίνων του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι κατά πολύ χαμηλότερο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πρόεδρος του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ» και οικοδέσποινα της βραδυάς κα Ασπασία Λεβέντη  στην ομιλία της ανέφερε, ότι ο φορέας αυτός έχει σκοπό ανθρωπιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό και προσπαθεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ανάληψη της δαπάνης του διαγνωστικού ελέγχου και της ολοκληρωμένης θεραπείας περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και γενικότερα η οικονομική και ηθική συμπαράσταση στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Επίσης, η χορήγηση υποτροφιών και βραβείων, και η οικονομική στήριξη ερευνητικών πρωτοκόλλων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η ηθοποιός και τέως Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Άννα Συνοδινού, που βίωσε την περιπέτεια του καρκίνου πριν από 10 περίπου χρόνια αλλά ξεπέρασε το πρόβλημα λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δημοπρατήθηκαν έργα σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, όπως του Κώστα Βαρώτσου, του Παύλου Σάμιου, της Λυδίας Βενιέρη, της Δανάης Στράτου, του Νάκη Ταστσιόγλου, της Κατερίνας Καλούδη κ.λπ. Τη δημοπρασία  διηύθυναν με απόλυτη επιτυχία οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης και Ζέτα Μακρυπούλιακαι ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Θηβαίο, που συστρατεύθηκαν σε αυτή την προσπάθεια αφιλοκερδώς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 07/06/2007
Η έγκαιρη… Δράση σώζει 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Σωτήριες η διάγνωση και η δράση. Σύμμαχος, η «Αφροδίτη» του Κώστα Βαρώτσου
Καρκίνος του μαστού. Ο συχνότερος για τις γυναίκες του δυτικού κόσμου, αφού 1 στις 9 εμφανίζει τη νόσο. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες, αφορά όλες τις ηλικίες, από 20 έως 90 ετών. Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου το Ιδρυμα Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού διοργανώνει δείπνο στο ξενοδοχείο «Intercontinental» με σκοπό την επίσημη παρουσίαση των στόχων του και φυσικά τη συγκέντρωση χρημάτων.

Ομως ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να φοβίζει, καθώς παρά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων η βελτίωση του διαγνωστικού τεχνολογικού εξοπλισμού και η ενίσχυση του θεραπευτικού οπλοστασίου συντελούν στη σταδιακή μείωση των kbarθανάτων. Συγκεκριμένα, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται με ρυθμό 2% ετησίως.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη του διαγνωστικού ελέγχου και της ολοκληρωμένης θεραπείας (χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινο/χημειοθεραπεία, αισθητική αποκατάσταση). Η ανάληψη αυτού του κόστους είναι ένας από τους στόχους του Ιδρύματος Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού (Breast Cancer Action Fund).

Πρόκειται για ένα ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του υπουργείου Εσωτερικών. Εκτός από την οικονομική ενίσχυση των άπορων ασθενών για νοσηλεία σε νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, σκοπεύει μεταξύ άλλων στο να δημιουργήσει πρότυπες Μονάδες Μαστού και να ενισχύει τις υπάρχουσες με υλικοτεχνική υποδομή. 

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η ηθοποιός Αννα Συνοδινού, ενώ θα δημοπρατηθούν έργα σημαντικών Ελλήνων εικαστικών. 

Λ.Σ